viernes, 26 de octubre de 2012

La balena que va aprendre a parlar

Un grup d'investigadors de la Fundació Nacional de Mamífers Marins dels EUA ha demostrat, que les balenes són capaços d'imitar vocez humanes de manera espontània. Així ho feia un exemplar blanc (Delphinapterus leucas).
Les balenes solen produir cants d'una manera totalment diferent de la dels humans, sons que sonen com murmuris de xiquets o una conversa en xinès o en rus. Però aquesta investigació ha estat la primera a constatar que la semblança amb la veu humana no és una casualitat.  «Qui ha dit fora?» Els científics es van adonar que els sons provenien d'una balena blanca, quan un bus va sortir a la superfície del tanc de la balena i pregunto «Qui m'ha dit que ixca?». El so provenia de Noc, que havia viscut entre dofins i altres belugues i estava acostumada a la presència de persones. Una cosa que sonava molt proper a una "out" (fora) havia estat repetit per la balena nombroses vegades. Els investigadors van gravar els sons de la balena i es van adonar que tenien un ritme similar a la veu humana.

Les seves freqüències fonamentals eren diverses octaves més baixes que els sons típics dels seus congèneres, molt més propers als nostres. Els sons eren un clar exemple d'aprenentatge vocal. Això, segons els científics, és encara més notable perquè les balenes emeten sons a través del seu tracte nasal, no per la laringe com fan els humans.D'aquesta manera Noc va haver de variar la pressió en el tracte nasal mentre altres adaptacions muscular i inflar el sac vestibular.
 Video:
 
Noticia original
noticies relacionades:
noticia 1 noticia 2

No hay comentarios: